Vliet, Gillis van

Gillis van Vliet, ca. 1643-1701 Rotterdam
Van beroep wijnkoopman en azijnmaker, woonde in “De Kruitmolen” aan de Jufferstraat, die enige ver­maardheid genoot om zijn “zeer uitstekende kurieuse stukken van papier” en volgens de Franse reiziger Misson “schone papierkunst: schepen, Paleizen, hele landschappen in een soort bas reliëf. Alles , naar men zegt, alleen met de punt van een pennenmes gedaan en uitgevoerd”. Hij maakte ze niet voor de verkoop maar voor eigen plezier.

In het testament van zijn vrouw, Cornelia Jansdr. Bras (1705, zij waren getrouwd te Rotterdam op 17-6-1674), zijn twaalf knipsels vermeld, toen nog in haar bezit. Omdat ze geen kinderen had, zouden verschillende bekenden mooie stukken uit de erfenis krijgen; twee neven, Gerardus Vogel en Franco Bouwens kregen het restant. Cornelia stelde “alle verdere gesnede papier.bij haar na te laten, mits dat sylieden ‘t selve niet zullen mogen verkopen of doen verkoopen”. Zij was dus wel aan het werk van haar man gehecht en het heeft kennelijk ook waarde gehad.

Tot voor kort was slechts één werkstuk bekend, het VOC schip De Faem. Daarna zijn onafhankelijk van elkaar twee gesigneerde en gedateerde stukken van hem ontdekt: een bloemstuk uit 1674 en een diorama met een voornaam buiten aan een gracht en een weggetje, 1681. Beide stukken stammen uit de in 1821 geveilde nalatenschap van de Middelburgse jvr. H.C. Schorer.

Collectie
  • Westfries Museum, Hoorn
  • Particulier bezit
Literatuur