Bottema, Hillegonda

Hillegonda Bottema, Laren (NH) 1913-1968 Arnhem
Hil Bottema was afkomstig uit een met ‘kunst’ begaafde familie. Haar vader -Tjeerd- was kunstschilder en illustrator en ook haar moeder schilderde.
Opgeleid aan de Haagse Kunstacademie werd Hil op 29-jarige leeftijd als medewerkster verbonden aan het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Ze was hoofdmedewerkster documentatie volkskunde en volksgebruiken. Op 32-jarige leeftijd heeft zij voor het eerst de schaar gehanteerd. Door een knippende vriendin uit Zwitserland, Gertrud Wyss-Trachsel, werd Hil in 1948 verder gestimuleerd met knipwerk. Hil schreef toen zelf: ‘dat menigeen nog niet weet wat voor aardige dingen je met papierknipwerk kunt doen’.
Haar knipsels zijn meestal symmetrisch, of bevatten symmetrische onderdelen. Vanaf 1947 heeft Hil ieder jaar een Nieuwjaarswens geknipt die ze -gedrukt- de wereld rondstuurde. In haar aantekeningen kondigde Hil een ‘onderrichtboekje’ aan, een ‘moedgevend knipboekje’. Het manuscript kwam gereed in 1948 en kreeg de titel: Met het wonderschaartje. Het is ongepubliceerd gebleven. Hierna legde Hil zich toe op de documentatie van Nederlands knipwerk, in aantekeningen, foto’s, dia’s en publicaties. Ook heeft zij in 1961 de kinderpostzegels geknipt.

Collectie
  • Ned. Openluchtmuseum, Arnhem
  • Particulier bezit
Literatuur
RKDartists&