Jöbsis, Jan Joseph

Jan Joseph Jöbsis, Vaals 1803-1855 Nijmegen
Was wever in Zuid-Limburg en moest van 1827-1833 in krijgsdienst als infanterist, tijdens de Tiendaagse veldtocht. Daarna in garni­zoen in Nijmegen en ontslag met metalen kruis. Intussen samen met dochter van de sergeant-majoor van Tuyll een gezin en een winkel “Van Sinkel” begonnen in Nijmegen. Hij is van katholiek protestant gewor­den. Ze kregen een dochter en twee zoons.

Het gezin leed een armoedig en moeizaam bestaan; Jan verdiende wat bij door met zijn knipsels de huizen langs te gaan. Ze weer­spiegelen zijn religieuze achtergrond: protestantse eenvoud, met een vleugje roomse sier (o.a. de “Arma Christi”, verz. NOM), de evangelisten met hun embleem. Maar ook heeft hij voor verschillende maten uit de Tiendaagse en hun geliefden geknipt. Het afgebeelde stuk (Magnin-Brouwer) komt uit Noordbroek Gr. en was onderdeel van de tentoonstelling “Volkskunst uit Groninger particulier bezit”, 1968. Een stuk dat een schoenmakerswerkplaats voorstelt, met G.J.D. 1835 is overgeleverd in een Veendamse schoenmakersfamilie. Een ander knipwerk, “Adam en Eva”, werd gekocht door Jan Mulder, belastingconsulent te Groningen, van een gevangene te Winschoten. Drie Bijbelse stukken zijn via een familielid in Amerika beland en geschonken aan Museum de Met in New York.

De stijl is herkenbaar aan de sprie­terige omlijs­ting en uit­werking van de takken en guirlandes en de wat stijve hou­ding van de menselijke figuren, van wie de mannen en engelen gekle­de jassen dragen.

Collectie
  • Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem
  • Museum van Papierknipkunst, Westerbork
  • Metropolitan Museum of Art, New York
  • Centraal Museum, Utrecht
  • Particulier bezit
Literatuur