Kerchem, Jan van (pseud. Pierre van Wesendonck)

Jan van Kerchem, Kouderkerk ad Rijn 1760- 1811 Gent
Jan woonde in Leiden en kreeg ongehuwd met Maria Magdalena Rovanti (RK), een dochter in 1784; hij erkende dat hij de vader was, maar van de moeder en dochter is verder geen spoor (rovanti = zwerver). Hij trouwde in 1788 met Jacoba Philippina van Os(ch) (RK), weduwe van Abraham Wiggers, van wie zij een zoon inbracht (die noemde zich later GWJ Wiggers van Kerchem, zie aldaar). Samen kregen ze nog vijf kinderen, 3 Hervormd gedoopt en twee Katholiek.

Hij werd muziekmeester genoemd en nadrukkelijk “niet RK”. Hij was Patriot; maakte van papier en karton een ontwerp graftombe met krijgstrofeeën, voor de gesneuvelde patriottenkapitein Visscher (1787). Het monument, bestemd voor de Buurkerk, is niet uitgevoerd, omdat Prins Willem V weer aan de macht geholpen was. Ook maakte hij zeegezichten met schepen (1785), een boerenerf (1787) en een marktscene rond de Hooglandsche Kerk te Leiden (rond 1800).

Jan was boekhouder bij de Belastingen en werd later ontvanger van de wijnaccijns te Leiden. In die functie kwam hij  in de problemen wegens fraude en valsheid en geschriften en werd hij hiervoor in 1809 veroordeeld levenslang verbannen uit de stad Leiden en Holland. Jan was toen al voortvluchtig en in 1807 met de stille trom naar Gent vertrokken. Hij was daar tekenaar en leefde onder de naam Pierre van Wesendonck de Leide. Hij signeerde zijn diorama’s met zeegezichten achter glas als P. van Wezendonk en in een tentoonstellingscatalogus uit 1808 in Gent staan van hem drie stukken vermeld; daaruit blijkt dat hij ook diorama’s uit ivoor sneed. Hij overleed in Gent op 13 november 1811 (met dank aan Paul Slits voor de gegevens).

Collectie
  • Museum de Lakenhal, Leiden
  • Centraal Museum, Utrecht;
  • Zaanstad, Zaans Museum
Literatuur