N.G. Terpstra 80 jaar!, Knip-Pers 1991-3

Hartelijk gefeliciteerd met Uw 80 jaar komende verjaardag.
Wij wensen U nog vele gezonde snipperjaren!

Op 25 november 1991 hoopt de heer Terpstra 80 jaar te worden. Een zeer sterke knipper, alleen al gezien de grote verscheidenheid in zijn knipwerk en de specifieke stijl. Zelf zegt hij daarvan: “Het is alsof Evert Root over mijn schouders meekijkt, als ik zit te knippen”.

afb. 1 Winschoten, marktplein.

Met een beroep even kreatief als zijn hobby, bracht de heer Terpstra als banketbakker lange tijd in Winschoten door. Hij was intern en sliep achter het vierkante dakraampje (afb. 1) van het middelste huis, precies onder de toren. Altijd hoorde hij de klok slaan, éénmaal liever dan twaalfmaal.

afb. 5 De Tellerlikker, Winschoten.

Als oude Winschoter kan hij deze plaats wel uitknippen! En zo ontstond het monumentje de “Tellerlikker” (afb. 5), dat op het pleintje staat voor het Cultureel Centrum De Klinker. Hij vertelt hierover: “Bij mijn naspeuringen is gebleken dat er veel Winschoters zijn voor wie de oorsprong van dit monumentje onbekend is. Zo heb ik een banketbakker in de Hoofdstraat van Winschoten om inlichtingen gevraagd. Deze kon mij hierover niets meer vertellen dan ik al wist. Daarna heb ik geprobeerd mijn licht op te steken bij een vooraanstaand medewerker van het maandblad “Torenklanken”, die historische stukjes schrijft. Maar ook dit leverde niets op.
Langs allerlei omwegen kan ik nu vertellen dat de bijnaam Tellerlikker al sinds mensenheugenis bestaat. De Winschoters hebben het in vroegere jaren zo armoedig gehad, dat ze na iedere maaltijd de tellers (etensborden) moesten af likken om aan hun trekken te komen. In die zogenaamde goeie ouwe tijd gingen heel veel mensen uit Oost Groningen de grens over om turf te steken (ontginnen van veengebieden) en hard te werken op steenfabrieken om de in die tijd zo schrale kost te verdienen. In dit licht gezien kan ik mij dan ook goed voorstellen dat men bij elke gezinsuitbreiding tot elkaar gezegd moet hebben dat ze er weer een tellerlikker rijker op waren geworden! De vogeltjes op het beeldje zijn fantasietjes van mij en staan er in werkelijkheid niet op; maar de molen op de achtergrond is én van de drie waaraan Winschoten de naam molenstad te danken heeft. Winschoten is in de loop der tijd uitgegroeid tot een welvarende koopstad, waar het goed winkelen is. Veel mensen uit de wijde omtrek doen daar hun inkopen en drinken dan ergens een kopje koffie, terwijl ondertussen de Tellerlikker het verleden wakker houdt.”

afb. 2 Nieuweschans, Voorstraat met kanon

Na wat omzwervingen woont de heer Terpstra nu in Nieuweschans (afb. 2). Daar ziet hij zich op zon-, feest- en werkdagen graag omringd met liefst zwarte papiersnippers. Hij tekent eerst het ontwerp voor op de witte achterkant, waarna hij zich bij het knippen of snijden niet strikt houdt aan het model. Al knippende brengt hij kleine wijzigingen aan en moet daar heel goed zijn hoofd bij houden. Naast een breed scala aan onderwerpen worden vooral dorpsgezichten en stedenbouw schaarkundig door hem vastgelegd. En denk niet dat het knipgebied beperkt blijft tot zijn direkte omgeving, want we zien ook de Dom van Utrecht verrijzen en zelfs de wolkenkrabbers van New York! (af b. 4)

afb. 4 New York, met 212 raampjes.

De heer Terpstra geeft zijn knipgeheimen graag door en demonsteert regelmatig in verscheidene plaatsen. Zo heeft hij de afgelopen jaren heel veel mensen op het spoor kunnen zetten van deze mooie hobby. Ook onderhoudt hij contacten met leden van onze vereniging, die steeds op een hartelijke en gulle reaktie van hem kunnen rekenen.
En hoeveel pagina’s van de Knip-Pers heeft hij al niet gevuld met zijn vaak humoristische kunsten en vondsten, zowel in knip- als in rijmtrant! Want behalve de schaar heeft hij ook een vaardige pen. Ter illustratie van zijn veelzijdigheid en van dit zeer sterke verhaal, plaatsen we een komische variant van zijn zo herkenbare knipstijl: “Pech vóór het huwelijk”. (afb. 3)

afb. 3 Pech vóór het huwelijk.

Wij hopen dat de heer Terpstra nog vele jaren knippend en snijdend zijn aandacht mag blijven verdelen!

Illustraties: (alle afm ± 43 x 35 cm)

Door Magda Helms