Johann Wilhelm, keurvorst van de Palts, KoertenKoerier 19

Het portret van deze Duitse vorst is onder nr.18 te vinden in Konst-Boek, Letter A van de Testascatalogus: “Het Portrait van Johan Wilhelm, Keurvorst van den Palts, door denzelven (=Verkolje) met een geschreeven Vaars daaronder”. Dit getekende portret bevindt zich in de collectie van het Teylers Museum in Haarlem. En er zijn vermeldingen van twee portretten van zijn echtgenote Anna Maria de’ Medici, nrs. 19 en 16.[1,2]
Nr. 16 “Het Portrait van Anna Maria, Keurvorstin van den Palts, zittende aan een Tafel in haar Kamer, en verder Bywerk, door denzelven (= Verkolje) en
Nr.19: “Een dito (=een Portrait), Anna Maria, Keurvorstin, en dito Vaars”.
Van beide portretten vond Plomp geen verblijfplaats, bovendien twijfelde hij (?) of nr.19 wel door Verkolje gemaakt kan zijn.

Johann Wilhelm bezocht niet alleen Koerten maar ook Elisabet Rijberg in Rotterdam. Gerard van Spaan vermeldt in zijn stadsbeschrijving van 1698 dat hij haar vereerde met een schenking zilverwerk. Johann Wilhelm bezocht Rotterdam in verband met het werk van Adriaen van der Werff (1659-1722), die schilderijen voor hem maakte en in 1697 door hem tot hofschilder voor negen maanden per jaar werd benoemd. Van der Werff bleef overigens wel in de Maasstad wonen.
Johann Wilhelm bezocht enige jaren er voor de kabinetten van De Wilde (1693) en Chevalier (1695), in die periode zal hij ook een bezoek hebben gebracht aan Joanna om haar werk te bekijken. Hij was in gezelschap van zijn vrouw Anna Maria [3] en zijn moeder Elisabeth Amalie van Hessen Darmstad.
Johann Wilhelm was gul geweest voor Elisabeth Rijberg, in het werk van Joanna was hij ook geïnteresseerd. Hij heeft, volgens Houbraken, “haar zelf voor drie stukjes van ‘t snywerk duizend guldens gebooden“. Maar “zy was niet genegen dezelve te missen, omdat zy daar zoo veel werk aan had gedaan“.

Door Henk van Ark.
Dit artikel is eerder gepubliceerd in KoertenKoerier 19, najaar 2022
Afbeeldingen Wikicommons.