Battum, Hendrik van

Hendrik van Battum, Bathmen ± 1745 – ? Amsterdam
Van beroep kleermaker, getrouwd met Fenneken Vaanhout in 1771. Maker van portretten naar Franse gravures, die de vijf zintuigen verbeeldden. Hij knipte een allegorische prent Wedergeboorte van de Republiek naar een tekening van Antoni Zūrcher. Die tekening was gegraveerd door Barent de Bakker en zo vermenigvuldigd. De afbeelding stelt de illuminatie van het huis van apotheker C.C. Engelbronner in Amsterdam voor, naar aanleiding van het herstel van Willem V en zijn gemalin Wilhelmina van Pruisen in hun rechten in 1788. ´t Herstel van Batos vrije landen, Doet nu verheugt weer Lichte brande (het herstel van zijn staat en waardigheid als stadhouder van ’t Gemenebest).

Het verlichte huis van de Amsterdammer Engelbronner was de reden om de Amsterdamse  Van Battum als knipper te beschouwen, maar deze Hendrik overleed in of voor 1782, het jaar waarin Fenneken hertrouwde.

Er leefden naamgenoten in Delft, van wie een Hendrik (1731-1813) de knipper zou kunnen zijn. Hij trouwde met Petronella de Lange in 1759. Andere aanwijzingen dan zijn levensjaren, waarin 1788 past, zijn er niet, maar omdat de prent van Zūrcher te koop was, komt hij in aanmerking.

Collectie
  • Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem
  • Waterlands museum de Speeltoren, Monnickendam
Literatuur