Zeeuws knipwerk (1): Knipsels van Jan Huyszoon en anderen, Nieuwsbrief 1992-2

In de verzameling van Stichting W.Tj. Lever bevinden zich vier bladen waar op diverse knipsels zijn geplakt. Het zijn knipwerkjes afkomstig uit psalmboeken en (familie)bijbels (uitstekende bewaarplaatsen voor kleine knipseltjes), die in het verleden door Wiecher Lever zijn samengebracht. Het betreft bladen met knipsels uit Friesland (afb. 1) en Groningen (afb. 2) en een blad met knipwerk dat uit een psalmboek van Zuid-Beveland komt.

afb. 1, Jan de Prentenknipper, M.E.S.

afb 2

In de Christie”s catalogus wordt vermeld (nr. 372) dat het knipsels zijn uit de 18de en 19de eeuw, maar het is waarschijnlijker dat het uitsluitend gaat om 19de eeuws werk.

 

 

 

 

afb. 3, Jan de Prentenknipper

Overduidelijk 19de eeuws zijn in ieder geval de twee knipsels op het blad die zijn gemaakt door Jan Huyszoon (1799-1870)
(afb 1 en 3), alias Jan de Prentenknipper, ook wel aangeduid als Jantje I. De identiteit van deze Zeeuwse volkskunstenaar is nog niet zo heel erg lang bekend; R. Willemsen publiceerde daar het eerste over in het Zeeland Magazine nr. 90 in 1985. Het zijn het ingekleurde knipsel “Lusthof” en het knipseltje met de initialen M.E.S. met Bijbelse voorstellingen. Een derde knipwerkje (afb 2) lijkt veel op het werk van Huyszoon, maar het is fijner uitgevoerd en niet ingekleurd.

 

 

afb. 4, anoniem

afb.5, anoniem

Twee andere knipsels (afb 4 en 5) zijn mogelijk door één knipper gemaakt ; het zijn dubbelgeknipte decoratieve stukjes met ranken, bloemen, mens- en dierfiguren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van de vier overige knipsels is de grappig uitgevallen koets (afb. 6) het opvallendst.

Charmant zijn de pijprokende man met hond (afb. 7) en het ook dubbel-uitgevoerde zeemonster (afb. 8).

Het laatste knipsel (afb. 9) laat een merkwaardig gezelschap feestende figuren zien. Wat er precies voorgesteld wordt is ons niet duidelijk, voor suggesties houden we ons aanbevolen. Al met al een interessant blad met zeer van elkaar verschillende knipwerkjes.

Door Henk van Ark.
Dit artikel verscheen eerder in Nieuwsbrief 1992-2 van Stichting W. Tj. Lever.