Verrassing in drievoud, Knip-Pers 1996-1

De volgelîngen van George Engelhard en Evert Root Sr.

Van de ‘dubbele verrassing’, een artikel in het septembernummer verleden jaar over de knipper George Engelhard, hadden wij nog iets in petto gehouden en beloofd daarop in dit maartnummer terug te komen omdat het ondermeer paasknipsels betrof.

Door zijn zuster, mevrouw T.J. Engelhard in Arnhem, op het spoor gezet kregen wij gelegenheid kennis te maken met deze knipper en zijn werk. En passant werd daarbij ook zijn omvangrijke verzameling knipsels van Evert Root ontdekt, zodat het een dubbele verrassing werd.
Maar nu het surplus van deze successtory.
De heer Engelhard was in leven een geboren onderwijsman, die de ontwikkeling van creativiteit bij zijn leerlingen hoog in het vaandel had staan. Door zijn studie Pedagogie in Amsterdam kwam hij bij zijn omzwervingen door de stad in contact met de daar wonende knipper Evert Root. Van hem leerde hij de fijne kneepjes van het papierknippen, die hij later overbracht op zijn leerlingen. Zeer tot tevredenheid van Evert Root, die dit proces met grote belangstelling volgde. De doelstelling van de heer Engelhard was: Maak kinderen gevoelig voor kunst en al het mooie wat de wereld biedt en vergeet niet het ‘scheppend’ kind daarin te begeleiden. Aan het einde van een schooljaar organiseerde hij een ‘creativiteitstentoonstelling’. waarin ook het knipwerk van de kinderen een ruime plaats innam. Omdat hij de knipsels opplakte is niet meer te zien of ze (door de leerlingen) zijn voorgetekend.

Behalve bij het ronde, anoniem geëxposeerde knipwerkje – misschien van hemzelf of van een andere leerkracht – staan de namen van de leerlingen erbij. Als we deze knipsels naast het knipwerk van de heer Engelhard in het septembemummer leggen geldt, zoals zo vaak in de geschiedenis, dat de (knip)stijl van de meester terug te vinden is in het werk van zijn volgelingen. De invloed van meester Engelhard en het resultaat van zijn leerlingen bezorgen ons een vrolijk Pasen!

Door Magda HeIms