Reacties en vragen van museumbezoekers, Nieuwsbrief 2001-4

De laatste tijd wordt het museum regelmatig benaderd met vragen over vooral oude knipsels. Zo belde de heer Nystad ons enige maanden geleden of wij iets wisten over knipper J. Cokart. In zijn bezit was namelijk een knipsel van deze kunstenaar uit 1786 met een mooie tekst (“Wijsheid is beter dan robijnen;/Spreuke 8 Vs 11.”).

J. Cokart, 30,8 x 47,2 cm, part. collectie

Helaas, een knipper Cokart kenden wij niet en omdat de heer Nystad zelf ook al geprobeerd had gegevens over hem te achterhalen besloten we voorlopig hier niet verder aan te gaan werken. Echter, niet lang erna meldden zich de heer en mevrouw Meijer met een vraag over Cokart. Zij hadden twee bavelaars van deze knipper uit familiebezit, gesigneerd en gedateerd 1796.

J. Cokart, 24,5 bij 18,5 cm, part. collectie

J. Cokart, 24,5 bij 18,5 cm, part. collectie

Het knipsel van de heer Nystad heeft als afmetingen 30,8 x 47,2 cm en de twee kijkkastjes zijn 24,5 bij 18,5 cm met een diepte van 10 cm. We kennen nu dus werk van een knipper die zowel knipsels “in ‘t plat” en “in ‘t verheve” maakte. Het zal ons benieuwen of nog meer gegevens of werk van deze intrigerende papierkunstenaar zullen opduiken. Zegt u de naam Cokart wat, laat dat ons alstublieft weten.

Door Henk van Ark.
Dit artikel verscheen eerder in de Nieuwsbrief 2001-4, een uitgave van het museum van Knipkunst en Stichting W.Tj. Lever.