Map met 45 knipsels, Nieuwsbrief 1991-2

Op 5 mei 1991 zond de KRO in het programma “De Ontbijtshow” een door Frans van Sark gemaakt interview uit met Henk van Ark, voorzitter van de stichting W.Tj. Lever. In het radioprogramma werd gesproken over doel en activiteiten van de Leverstichting, aspecten van de geschiedenis van de papierknipkunst in Nederland en uitgevoerd kunsthistorisch onderzoek. Naar aanleiding van de uitzending ontvingen we maar liefst vijfentwintig reacties, die “Ontbijtshow” wordt, ondanks het vroege uitzendtijdstip (7-8 uur op zondag) dus zeer goed beluisterd. De reacties betroffen meestal vragen over het werk van de stichting en over papierknippen in het algemeen, maar ook werden suggesties gedaan voor exposities op bepaalde plaatsen en we ontvingen een heel belangrijke schenking: een map met 45 opvallende knipsels! Mevr. Ebell-Heikens vond deze map ooit op zolder bij haar grootouders en vond de collectie van de stichting W.Tj. Lever een geschikte plaats om ze definitief onder te brengen.
Het gaat om een schitterende serie knipsels (gemaakt rond 1900 naar onze indruk) waarin allerlei oude beroepen en ambachten zijn weergegeven.

Ook kerk en school zijn uitgebeeld evenals vele vormen van vermaak (ijsplezier, kermis, acrobaten). En wat te denken van die uitslaande brand met de rijdende brandspuit en de emmertjesrij tot de pomp?

Het is alsof het wel en wee van een hele dorpsgemeenschap de revue passeert als je de knipsels bekijkt. Wie deze prachtige serie heeft gemaakt is onbekend, misschien vinden we nog eens vergelijkbaar werk. Een gedeelte van de serie kon, na een grondige opknapbeurt waarbij het knipwerk ondere andere is voorzien van een nieuwe, zuurvrije achtergrond, al op de augustustentoonstelling in Reeuwijk (1991) worden geëxposeerd.

Door Henk van Ark, dit artikel verscheen eerder in Nieuwsbrief 1991-2 van Stichting W.Tj. Lever.