Knipwerk van Hettie van Langen, Nieuwsbrief 1991-1

Tot de collectie van de stichting W.Tj. Lever behoren vier knipsels van Hettie van Langen. Twee zijn voorzien van de initialen HvL (en het bijschrift Hetty van Lang door W. Lever), de andere twee kunnen op stilistische gronden aan haar worden toegeschreven. Eén van de knipsels werd al eens afgebeeld in een nieuwsbrief (1989-2), een tweede laat zien dat Van Langen heel mooi werk heeft gemaakt.

De heer R. Aardse attendeerde ons op het boek Heilige Kerstnacht (1e dr.1932), dat door Hettie van Langen van illustraties werd voorzien.

Bovendien ontdekte hij dat een afbeelding van haar werk is opgenomen in Het Nederlandsche Boek van 1933 (p.195).

Het boek Heilige Kerstnacht behoorde overigens sinds kort tot onze verzameling, het kon worden aangekocht bij een antiquariaat in Amsterdam.
Over Hettie van Langen wisten wij de afgelopen maanden nog een aantal zaken te achterhalen. Het Museum van het Boek in Den Haag liet weten dat zij ook een boek over muziekgeschiedenis (Impromtu, 3e dr.1941) heeft geïllustreerd, zelf vonden we een aardig artikel over Hettie en haar werk (vanaf 1920) in het tijdschrift De Vrouw en Haar Huis van februari 1939. Daarin vele afbeeldingen van haar werk, informatie over haar opleiding (‘s-Hertogenbosch, Rotterdam), maar niets over bijvoorbeeld woonplaats of illustraties in de genoemde boeken. Wij zouden graag weten hoe het Hettie van Langen na 1939 is vergaan, misschien kunnen lezers van de nieuwsbrief ons helpen. Reakties worden zeer op prijs gesteld.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in Nieuwsbrief 1991-1 van Stichting W.Tj. Lever.