Iemand die zonder meer tot het “Geleerd Gezelschap” kan worden gerekend is de Amsterdamse burgemeester Jan Six. Nicolaas Verkolje tekende zijn portret dat in de Testascatalogus wordt vermeld onder nummer 11 van het Konst-Boek, Letter A:
“Het Portrait van den Heer Burgemeester Six, extra uitvoerig, door dito“. Die dito is Verkolje. Extra uitvoerig betekent dat Jan Six, staande in toga achter een tafel en stoel, met blad in de hand (met gedicht?) is afgebeeld, omringd met voorwerpen uit zijn verzameling (schilderijen, boeken, beeld).
Dat Six voor Joanna en Adriaan een belangrijke figuur moet zijn geweest blijkt het kleine gedicht dat Arnold Houbraken in zijn “Groote Schouburgh” heeft opgenomen:
Jan Six (1618-1700) was de zoon van Jean Six die fortuin had gemaakt in de zijde-en lakenindustrie. Hij was getrouwd met de dochter van dichter en burgemeester-hoogleraar Nicolaas Tulp. Hij studeerde vrije kunsten en rechtsgeleerdheid in Leiden. In 1657 kreeg hij een stedelijk ambt, later kreeg hij een zetel in de vroedschap van Amsterdam. In 1691 werd hij daar burgemeester. Six is vooral bekend van het portret dat Rembrandt in 1654 van hem schilderde. Hij had een grote verzameling schilderijen, tekeningen en etsen. Daarmee werd de basis gelegd voor de collectie Six. In deze collectie wordt ook deze tekening bewaard.
Literatuur
– Geert Mak, De Levens van Jan Six, een levensgeschiedenis, Amsterdam/Antwerpen, 2016, p.181 -195.
– A.J. van der Aa, “Jan Six” in Biographisch Woordenboek der Nederlanden, dl.17 (1874).
-“Jan Six”, Wikipedia.