De vier seizoenen Dini Langkamp‑Prins

Het knipwerk ‘De vier seizoenen’ van Dini Langkamp‑Prins, waarvan de voorplaat een onderdeel is, is nog niet eerder in de Knip‑Pers afgedrukt. Onderstaande teksten zijn citaten uit ‘Zo kenden wij Dini Langkamp‑Prins 1935‑1987’, geschreven door To van Waning‑Mijnlieff – Uitgave NVvP 1989.

‘Dini Langkamp‑Prins had haar hart aan de knipkunst verpand en zij heeft deze liefde aan anderen weten over te dragen. Zij had een eigen stijI en heeft meegeholpen om de papierknipkunst in Nederland op een hoger plan te brengen.’

Hoe kwam zij tot het knippen?

To van Waning: “Haar ouders hadden in Zwolle een manufacturenwinkel, waar zij later als 17‑jarig meisje mee moest helpen. Daar kreeg zij het ‘Handwerkbuch für Mädchen’ van Ruth Zechlin in handen. In dit boek was ook een hoofdstuk aan papierknippen gewijd, onder de titel: ‘Het uitknippen van silhouetten’ (hieronder wordt niet alleen het knippen van portretjes verstaan).”
“En zo is het gekomen”, zeggen wij dan wel eens, want Dini ging het proberen en is nooit meer opgehouden. Dini’s zegswijze was: ‘Mensen doe wat. Bekijk alles eens van de zonnige kant, versier het leven een beetje en ervaar de verrassing van het resultaat als je zelf iets probeert te knippen.’

Het knipwerk ‘De vier seizoenen’ bestaat uit vier bomen, geknipt uit zwart papier, elk ca. 37 x 25 cm. De bomen vormen samen met de grond eronder één geheel. De gekleurde toevoegingen, zowel op de bloemen in de kroon, de bloemen onder de boom als op de grond, zijn geplakt op de geknipte ondergrond en bestaan uit drie, steeds kleiner geknipte onderdelen.

BOOM 1:
De rand van de kroon is versierd met oranje, oker en groene bloemen. De takken zijn nog kaal.

Dini Langkamp-Prins, boom 1, de vier seizoenen

BOOM 2:
Vol in het geknipte blad is deze boom, met bloemen in licht olijfgroen, olijfgroen en rozerood.

Dini Langkamp-Prins, boom 2, de vier seizoenen

BOOM 3:
Buitenrand en hart van de kroon zijn beplakt met papier in de kleuren: paars, donkerrood en olijfgroen.

Dini Langkamp-Prins, boom 3, de vier seizoenen

BOOM 4:
Tussen de brede rand en het hart van kale, winterse takken is een kroon van turkoois en blauwe ijsbloemen geplakt op de zwarte ondergrond.

Dini Langkamp-Prins, boom 4, de vier seizoenen

Met dank aan Theo Langkamp, die het originele knipwerk ter beschikking van de redactie stelde en toestemming gaf tot plaatsing.

Samenstelling Maruscha Gaasenbeek

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in Knip-Pers 2006-2