Bomen over Thekla Voorink-Overweg, Knip-Pers 2019-4

          

Een knipcursus had Thekla niet nodig, daar had oma voor gezorgd. Ze gebruikte meestal zwart papier, maar er zijn ook enige knipsels met gekleurd papier. Ze knipte niet symmetrisch, zie de knipsels uit 1977 en 1981 (red: zie Knip-pers 2019-3) voor een 25 jarige bruiloft en het museum, maar door de knipkring is ze dat toch gaan toepassen.

         

De Gelderse contactmiddagen leverden ook nieuwe ideeën, zoals de streepjescode les van Frouke Goudman. Met het knipsel van de theedoeken, waarvan de uiteinden los over de onderkant van het passe-partout hangen won ze een afwasmachine. Haar reactie was: “Ik doe dat liever met de hand”.

 

Dat Thekla goed kon organiseren kwam van pas voor de landelijke contactdag in Arnhem in 1988. Ze liet in Winterswijk servetjes drukken, waarvoor ze een knipsel van mij koos, die goed werden gekocht door de leden, mooi voor de verenigingskas. Ze kreeg het ook voor elkaar dat de knipkring in museum Freriks in Winterswijk een tentoonstelling mocht inrichten met Kerstknipsels. Ze deed natuurlijk ook mee aan tentoonstellingen van de regio Gelderland, zoals in Wolfheze en Ede en van onze knipkring in Arnhem en Westervoort.

 

Behalve met de schaar was ze ook bedreven met de penseel, daarmee kon ze zich uiten in kleur. Voor de jaarlijkse bazar van Terre des Hommes beschilderde ze vele lapjes met vruchten voor jampotdeksels en talloze ovenwanten met bloemen die grif werden verkocht. Om nog meer met kleur bezig te zijn besloot ze lessen porselein schilderen te volgen in Zeist, dat leverde prachtige schalen en tegeltableaus op. Door haar vergroeide handen werd het moeilijk een goede schaar te vinden, een penseel was beter te hanteren.

 

Voor haar 70ste verjaardag vroeg ze mij een knipsel voor haar te maken. Dat is eng voor iemand die zo creatief is. Ik heb vrienden in Winterswijk, daardoor kwam ik regelmatig bij Thekla en zaten we vaak in de tuin. Daarom maakte ik een impressie van haar tuin in een grote cirkel; ze was er heel blij mee. Ze overleed vrij plotseling op 2 maart 2003. Haar zoon organiseerde in 2008 in museum Freriks een tentoonstelling met Thekla’s werk.

Het museum maakte er een boekje voor: Onuitputtelijke creativieteit, Knip- en schilderkunst van Thekla Voorink-Overweg, april 2008, ISBN 1384-7449.

Door Suus Houtman-van der Meulen

 1. Sneeuwpoppen, 1994
 2. Theedoeken, 1992
 3. De ganzenveder
 4. Streepjescode, 15 x 15 cm kerstkaart voor 2000
 5. Rollende kerstman, kerstkaart voor 1990
 6. Streepjescode n.a.v. les van Frouke Goudman, 15 x 15 cm
 7. Voor familie Veenhuis 40 jaar getrouwd
 8. Het wapen van Ost Flielandt
 9. Meisje met poppenwagen, geknipt naar een Delftsblauwe tegel
 10. De vier jaargetijden, 1987 16 x 16 cm
 11. Strokrans