Bomen over NENB, deel 3, Knip-Pers 2018-4

Vorige keer heb ik iets laten zien van wat wij nu ‘Glas in lood’ techniek noemen. Elly Nannenga schreef zelf dat ze vaak meer lagen op elkaar knipte. Dat kon gevouwen papier zijn, dan krijg je ook spiegelbeelden, maar ook losse papiertjes.

Met deze losse figuren kun je ook een mooie vlakverdeling maken op A4 formaat. Een bekende techniek. Elly gebruikte dit vaak en op vele manieren, waarvan ik enige voorbeelden laat zien. Misschien geeft het inspiratie.

Bijna alles is op A4 formaat. De herfstboom afb.1, is opgebouwd uit heel veel losse takjes. De vogels spreken voor zich, bij afb.6, de vogelcollage, is de ondergrond inpakpapier. Voor de roze en rode tulpen afb.7, is vloeipapier gekozen. Voor de herfstbladeren van afb. 5 is origami papier met verlopende kleuren genomen. Het kan zijn dat Elly de streepjecodeles van Frouke Goudman op een regiomiddag in Gelderland heeft meegemaakt en daar het idee kreeg voor de golven met vogels en vissen,

ik kwam meer streepjes tegen. De ondergrond van afb. 3 noemt ze gemarmerd en maakte ze met aquarelverf. Ik noem dit collages, maar Elly gebruikt vaak de naam montages.

Dit slaat vaak op de volgende afbeeldingen. Soms zie je meteen dat een figuur met spiegelbeeld op een andere manier aan elkaar is geplakt, maar vaak moet je even puzzelen. Dit is weer een aspect van haar werk, het lijkt mij beter om niet te veel te schrijven maar ….. om meer te kijken!

Door Suus Houtman