Antiek knipwerk, Knip-Pers 2007-1

anoniem, 1843, 20 x 16 cm

Marga Stringer schrijft: ‘Bovenstaand is een kopie van een oud knipsel (20 x 16 cm), dat door kennissen van ons, die destijds een boeken- antiquariaat hadden, in een oud boek is gevonden. Zij weten er verder niets van’.

Joke Verhave schrijft: Opmerkingen bij dit knipsel: Conditie: (voor zover ik het vanaf de fotokopie kan zien) Redelijk, hier en daar een scheurtje en omgevouwen stukje. De gaten in de randen doen vermoeden dat het knipsel dubbelgevouwen aan de rand vast is genaaid, om het verschuiven te voorkomen. Het lijkt mij de moeite waard om het knipsel op te knappen.

Beschrijving en interpretatie: Het is een huwelijksknipsel voor RIVDB en GMGVD. Binnen het hart een liefdesaltaar met een hartje doorboort met twee pijlen. Links en rechts van het hart twee oranjeboompjes.

Links en rechts bovenin Fortuna op de wereld. De Godin van het onbestemde geluk, balancerend op een bol, de onzekerheid van het geluk. Ik denk dat Fortuna met prikwerk is versierd. Onderin jaartal van het huwelijk en de datering knipwerk: 1843. Ook vermoedelijk de initialen van de maker W VD, wellicht familielid van het bruidspaar. Het liggende anker zou kunnen zijn: twee mensen op hun plek of vertrouwen. De twee kippen duiden op vruchtbaarheid.