Slijper, Jan (of Johannis) Sombeek

Jan Sombeek Slijper, Westzaandam 1784 -na 1839 Haarlem

Hij werd gedoopt met de voornamen Jan Sombeek (de achternaam van zijn moeder). Jan bleef ongetrouwd en voerde samen met zijn zuster Catharina (1779- na 1839) een huishouden.

Hij maakte een huwelijksoorkonde voor zijn broer Willem Slijper en schoonzus Aafje Slagter (bij hun huwelijk in 1814), in klokvorm, met wapenschilden en een kroon, in reliĆ«f. Van hem zijn ook twee ruimtelijke knipsels met een boerderijtje aan het water, zomer en winter, 1819. gesigneerd J.S.S. Hij maakte een monument op Laurens Jansz. Koster van papier, en drie geknipte landschapjes, die tentoongesteld werden in Haarlem in 1825 (Catalogus der voortbrengselen van Nederlandsche volks- en kunstvlijt). Hij was ook maker van landschappen, achter glas. Hij adverteerde actief (8 maal) in de Opregte Haarlemsche Courant, dat hij ‘op verzoek van vele kunstminnaars’ zijn Kabinet der Knipkunst voor bezichtiging openstelde aan huis in Zaandam (1824-1826). In de Tentoonstelling der schilderwerken van nog in leven zijnde Nederlandsche meesters in Den Haag 1827 exposeerde hij met een stuk van papier met de schaar bewerkt.
In 1830 was in Utrecht zijn ‘vermaarde kabinet van Boetseer- en Knipkunst, met meer dan 80 kunstvoorwerpen’ te zien, in het groot en in miniatuur. Slijper was ook been- en ivoorsnijder.

Collectie
  • Koninklijk Oudheidkundig Genootschap, Amsterdam
  • Particulier bezit
Literatuur

Collectie Koninklijk Oudheidkundig Genootschap

Collectie Koninklijk Oudheidkundig Genootschap