Bomen over Thekla Voorink-Overweg, Knip-Pers 2019-3

 

Wie is Thekla? Een beetje geschiedenis: Thekla Marie Voorink-Overweg is in 1920 geboren en getogen in Winterswijk, destijds een kleine plaats met een grote tricotfabriek waarvan haar vader directeur was. Ze groeide daar ook op. De familie woonde tegenover de fabriek in een huis met een grote tuin. Thekla logeerde regelmatig in Neede bij haar oma Thekla, die ook  een grote tuin had, waar Thekla graag in speelde. Maar eerst moest er gewerkt worden. Oma was onderwijzeres geweest en had alle handvaardigheidsaktes. Zij vond dat kleindochter Thekla moest leren tekenen, borduren en knippen. Dus eerst een opdracht maken en dan spelen. Thekla vond dat toen niet leuk maar had er later veel plezier van.

 

Omstreeks 1940 bezocht zij de Kunstacademie in Arnhem en ging ook in Arnhem wonen. Maar door de oorlog kon zij de opleiding niet afmaken en ze ging terug naar Winterswijk, waar zij haar hele leven bleef wonen. Thekla trouwde in 1942 en betrok een huis met een grote tuin met bomen, struiken, een vijver en zij zorgde ervoor dat er veel bloemen in allerlei kleuren kwamen. De natuur had haar belangstelling en gaf haar veel inspiratie voor haar creatieve werk.

 

Ze kreeg vier kinderen maar zag toch kans om er van alles bij te doen. Ze zat o.a. in het bestuur van het Rode Kruis en was medeoprichtster van de ambulance- en bloedtransfusiediensten en een afdeling van Terre des Hommes. Met veel plezier was ze jury van het bloemencorso. Dat wordt ieder jaar in augustus georganiseerd door de Vereeniging Volksfeest. Kinderen mogen ook meedoen met een met bloemen versierde fiets. In 1928 won Thekla daarmee een prijs en zij stimuleerde de jeugd later om daar ook aan mee te doen. Sinds haar overlijden in 2003 wordt er een Thekla Voorink-Overweg prijs uitgereikt voor de mooiste fiets. Thekla was koningsgezind en daarom werd een grote boom in de voortuin altijd vol gehangen met sinaasappels ter gelegenheid van het Volksfeest.

 

Thekla ontdekte toevallig dat er in 1983 in Arnhem een Papierknipvereniging werd opgericht, ze ging erheen en vroeg meteen of ze zich mocht aansluiten bij knipkring Arnhem. De meeste bijeenkomsten waren in en vlakbij Arnhem, maar eens per jaar gingen we naar Winterswijk, waar Thekla zorgde voor een feestelijke lunch en een leuk middagprogramma.
Tot zover deel 1 over Thekla.

 

Door Suus Houtman-van der Meulen

 

  1. Opdracht knipkring 1991, 20 x 14 cm
  2. Roodborstje op rododendron blad
  3. Ter gelegenheid van de tentoonstelling “De grijze kabouter” in museum Freriks in 1981
  4. Hart
  5. Voor het 25 jarig huwelijk van fam. Veenhuis, 1977
  6. Boerderij fam. Schopman in Corle
  7. Vis en slak
  8. Vogel
  9. Boze kleinzoon loopt weg,1985
  10. Don’t hurry, knipkring 1988, A4
  11. Voor Cees Rooseboom, knipkringlid
  12. 1998, op de uitnodigingskaart van haar expositie in Winterswijk 2008 museum Freriks